«Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν» διεμήνυσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.
“Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο πολιτικός διάλογος. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρεθεί μια λύση. Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Και πρόσθεσε ότι: «Μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπουμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με δηλώσεις του να κρατά ίσες αποστάσεις, προβαίνοντας μάλιστα και σε νουθεσίες και προς την ελληνική πλευρά». Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να «ακολουθήσει την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν”.
ΚΙΝΑΛ: Καμία απολύτως πρόοδος για την ακύρωση του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης
«Χθες στο Βερολίνο, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος για την ακύρωση του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης», τονίζει από τη μεριά του το ΚΙΝΑΛ, και προσθέτει:
«Η Ελλάδα ήταν απούσα. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Επιβάλλεται να κινηθεί αποτελεσματικά, να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Πολιτική λύση για την Λιβύη χωρίς ακύρωση του Μνημονίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα».
ΚΚΕ: Δεν έφερε λύση ειρήνης, ούτε θα μπορούσε
«Η Διάσκεψη του Βερολίνου ούτε έφερε τελικά, ούτε θα μπορούσε να φέρει λύση που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα στη Λιβύη και τα συμφέροντα του λιβυκού λαού. Άλλωστε, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της Διάσκεψης είναι αυτοί που ευθύνονται για το ΝΑΤΟϊκό πόλεμο του 2011 και τη διάλυση της Λιβύης, για τις στρατιωτικές συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη και έχουν ρίξει το λαό αυτής της χώρας στη δυστυχία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Και προσθέτει: «Οι “ευχές” που αποτυπώνονται στο σχέδιο απόφασης για “κατάπαυση του πυρός”, “τήρηση του εμπάργκο όπλων” ή την “αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων”, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ή να αναιρέσουν τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές πηγές, στους οποίους συμμετέχουν, τόσο ο στρατηγός Χάφταρ, όσο και ο δοτός πρωθυπουργός Σάρατζ ». Σημειώνει, δε, καταλήγοντας πως «μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που περιπλέκονται με την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στο “φαύλο κύκλο” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».